בנסיבות אלו, קבלת ייצוג משפטי מקצועי ומנוסה היא מפתח מהותי להגנה מיטבית על זכויותיכם, בין אם בשלב החקירה ובין אם בהמשך ההליך הפלילי. משרד וייס–מאיר מתמחה בייצוג חשודים ונאשמים בעבירות נשק קר וחם, עם ניסיון מוכח בניהול תיקי החזקת סכין. אנו מגבשים אסטרטגיית הגנה אישית לכל תיק, תוך שימוש בחשיבה יצירתית.
זומנתם לחקירה או קיבלתם כתב אישום בגין החזקת סכין? צרו קשר מידי עם צוות המשרד, ונבנה עבורכם את קו ההגנה האפקטיבי ביותר.
החזקת סכין או אגרופן – חוק העונשין
סעיף 186 (א) לחוק העונשין קובע:
"המחזיק אגרופן או סכין מחוץ לתחום ביתו או חצרו, ולא הוכיח כי החזיקם למטרה כשרה – דינו מאסר חמש שנים".
מדובר בעבירה מניעתית. כלומר, אין צורך להוכיח שנעשתה פעולה אלימה או שנשקפה סכנה מיידית לציבור. עצם ההחזקה של הסכין, כאשר אינה מוצדקת, מספיקה לצורך העמדה לדין.
הגדרת סכין ואגרופן על פי חוק העונשין
- "סכין" מוגדרת ככלי בעל להב, או כל כלי חד אחר המסוגל לדקור או לחתוך.
- "אגרופן" – אביזר שנועד להגביר את עוצמת המכה באמצעות היד. שתי הקטגוריות נחשבות לכלי תקיפה פוטנציאליים, ולכן החוק מתייחס אליהם בחומרה יתרה.
הגדרת אולר והתייחסות המחוקק להחזקתו
החוק מבחין בין סכין לבין אולר:
- סכין: כל כלי בעל להב שאינו מתקפל או שניתן לקבעו.
- אולר: סכין מתקפלת, שאורך הלהב שלה אינו עולה על 10 ס"מ, ושלא ניתן לקבע אותה ללהב קבוע.
לכאורה, החזקת אולר מותרת. אולם גם כאן קיימים סייגים. החוק אוסר להחזיק אולר גם במקומות ציבוריים.
החזקת סכין למטרה כשרה: עיקרון ההגנה בחוק
החוק מאפשר למחזיק סכין להוכיח כי החזיק אותה למטרה כשרה, למשל:
- צורך מקצועי.
- כלי עבודה.
- פעילות קמפינג.
- פעילות חקלאית.
ייתכן שטענות אלו יידחו במקרים שבהם מטרת ההחזקה אינה מוכחת ואינה מגובה בעובדות, או כאשר מדובר בטיעוני "הגנה עצמית" בלבד, שאינם מתקבלים בבית המשפט.
החזקת סכין בתחומי בית הספר ובמקומות ציבוריים
סעיף 186(ב) לחוק העונשין מוסיף, כי קיימת חזקה משפטית שלפיה החזקת אולר תיחשב למטרה כשרה, אלא אם מדובר במוסדות חינוך או במקומות ציבוריים. לנאשמים עומדת הזכות להציג הסבר מפורט למטרת ההחזקה, כאשר הנטל להוכחת "מטרה כשרה" רובץ עליהם.
החוק והפסיקה מחמירים במיוחד עם החזקת סכין במוסדות חינוך, מגרשי ספורט, פאבים ומוסדות ציבור נוספים. החזקת סכין, ואפילו אולר, באותם מקומות, אסורה לחלוטין, גם אם טוענים כי לא הייתה כל כוונה פלילית לבצע עבירה או פעולה אלימה.
בשל מורכבות העבירה ומעמד הנטל הראייתי, נדרש ייעוץ וייצוג משפטי בשלב מוקדם, כדי לבחון לעומק את הנסיבות, את התכלית ואת אפשרויות ההגנה.
האם מותר להחזיק סכין לשם הגנה עצמית?
הטענה להחזקת סכין לצורכי הגנה עצמית כמעט שאינה מתקבלת בבתי המשפט. המחוקק אינו רואה בהגנה עצמית מטרה כשרה מראש.
כתב אישום בגין החזקת סכין שלא כדין
כאשר מוגש כתב אישום בגין החזקת סכין, המשמעות היא שתובע בחן את חומר החקירה, את גרסת החשוד ואת מאפייני הסכין, והגיע למסקנה כי יש מקום להעמיד את הנאשם לדין בגין עבירה לפי סעיף 186 לחוק העונשין.
מדובר בעבירה חמורה, הנתפסת כבעלת פוטנציאל מסוכנות גבוה, ועלולה להוביל לענישה חמורה, בשל הסכנה הטמונה בה ונכונות הרשויות להילחם בנשיאת סכינים במרחב הציבורי.
קבלת כתב אישום בגין החזקת סכין מחייבת פנייה מיידית לעורך דין פלילי מנוסה, שיבחן את חומר הראיות, יבדוק את חוקיות ההליך, ויפעל לביטול האישום, לתיקונו, או לגיבוש הסדר טיעון מקל – בהתאם לנסיבות.
מה העונש על החזקת סכין שלא כדין?
לפי סעיף 186 לחוק העונשין, החזקת סכין או אגרופן מחוץ לבית או לחצר, ללא מטרה כשרה, מהווה עבירה פלילית שעונשה עד 5 שנות מאסר. בתי המשפט נוטים להחמיר בענישה בתיקים מסוג זה, מתוך תפיסה שמדובר בהתנהגות עבריינית ובריונית, שיש להוקיעה ולהרתיע ממנה, במיוחד על רקע מקרי אלימות הולכים וגוברים. בתי המשפט חוזרים בפסיקה חזור והדגש על הצורך להחמיר דווקא בעבירת החזקת סכין:
בש"פ 9400/04 אברהים זועבי נ' מדינת ישראל, (כב' השופטת נאור):
"…לפנינו מחזה-זוועה על דרך ליישוב חילוקי דעות. יש שמכנים דרך זו "תרבות הסכין", ואילו אני אכנה אותה תת-תרבות הסכין, שלא ידעתי כיצד ניתן לזווג תרבות עם סכין. נמצא לנו כי תת-תרבות הסכין החלה לפשות במקומותינו בשנים האחרונות, ומספר האירועים שבהם משמשת סכין לפתרונם של חילוקי דעות, כביכול, מתרבה והולך. דומה התופעה בעיני לחיידק שצנח אל כדור הארץ ממקומות רחוקים בחלל. בני אדם שעל פני כדור הארץ אין בגופם חיסון טבעי כנגד אותו חיידק, והמגיפה פושה במחנה. מחובתם של בתי המשפט, כך דומה עלי, להעלות את תרומתם לחיסון האוכלוסייה מפני אותו חיידק רע שאנו ניגפים בפניו,…"
ע"פ 6720/04 מדינת ישראל נ' עסאם זחאיקה, (כב' השופט חשין):
"נלאינו מאמור, עוד ועוד שוב ושוב, כי יש לשרש את תת-תרבות הסכין מחיינו, וחובה היא המוטלת על בית-המשפט להרים את תרומתו למלחמה קשה זו שבאלימות אשר פשתה במקומותינו. הטלת עונשים קלים – יחסית לנדרש – על מי שמפרים צו של לא-תנעץ-סכין-בגוף-הזולת מחטיאה את המטרה ואת שאיפתנו לעקירה מן השורש של התופעה הפסולה הזו. דעתנו היא איפוא שיש להחמיר בעונשו של המשיב".
החשיבות של ייעוץ לפני חקירה בעבירת החזקת סכין
ייעוץ משפטי בשלב מוקדם הוא קריטי. חקירה ללא הכנה מוקדמת עלולה להוביל לאמירות בעייתיות, להפללה עצמית ולפגיעה בלתי הפיכה באפשרויות ההגנה. המשטרה עושה שימוש נרחב בטכניקות חקירה מורכבות, ולכן לעיתים, חשוד שנמצא במצוקה ואינו מבין את משמעות הדברים יכול להפליל את עצמו.
משרדנו מספק מענה מידי 24/7 ללקוחות שנחקרו, נעצרו או הוגש נגדם כתב אישום בגין החזקת סכין או אגרופן, ומלווה את ההליך כולו – משלב החקירה ועד לסיום המשפט.
עורך דין פלילי מומלץ לעבירות החזקת סכין – ייצוג מקצועי עם ניסיון מוכח
כאשר מדובר בעבירה של החזקת סכין או אגרופן שלא כדין, אין תחליף לליווי משפטי מדויק ומנוסה. עורכת הדין לירז מאיר, ועורך הדין שמשון וייס ממשרד וייס-מאיר, פועלים בנחישות ובמקצועיות מול רשויות החקירה והתביעה, כדי להבטיח הגנה מיטבית ללקוחות והובלת ההליך לתוצאה הטובה ביותר.
זומנת לחקירה במשטרה או הוגש נגדך כתב אישום בגין החזקת סכין או אגרופן?
פנה מיד לעורך דין פלילי מקצועי. משרד וייס-מאיר מתמחה בעבירות נשק ועבירות החזקת סכין, ומציע ייעוץ דיסקרטי וליווי לאורך החקירה תוך שמירה קפדנית על זכויותיך.